Ma már nemcsak a wellness-szállodákban töltődhetünk fel a szaunázás nyújtotta élménnyel, de otthonunkba is elhozhatjuk ezt a kis luxust. Ismerkedjünk meg az infraszaunával!

Kívül-belül egészség: a rendszeres szaunázás jótékony hatásai

Az egészség megőrzése napjainkban egyike az embereket leginkább foglalkoztató kérdéseknek. A helyes táplálkozás, a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel, a megfelelő mennyiségű alvás, testedzés és folyadékbevitel mellett fontos a méregtelenítés is, amelyet (a sok lemondást és fáradságot, levertséget okozó léböjt kúrákon kívül) legegyszerűbben a szaunázással tudunk elérni.A szaunázásnak számos előnyös hatása van: többek közt javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, segít oldani a stresszt, jó hatással van a bőrre, megtisztítja azt, felgyorsítja az izomláz elmúlásának folyamatát, és ellenszere az álmatlanságnak is.

Maga a szauna egy olyan helyiség, amelyben a forró kövekre öntött víz által vízgőz keletkezik, ezáltal a helyiség (vagy lehet ez akár egy külön faház is) felmelegedik, a bent tartózkodók pedig izzadás, illetve kikapcsolódás céljából töltenek el benne bizonyos időt. A szaunázásnak nagy hagyománya van, különösen az északi, skandináv népeknél, ahol több ezer éve bevett szokás, bár eredetileg csak fürdésre, mosakodásra használták ezeket a felforrósított helyeket. Elsősorban télen kellemes használni, de például méregtelenítési céllal az év bármely szakaszában javasolt.

Szabályok, amelyeket nem árt betartani

A szauna magánházakban, otthonokban is egyre inkább elterjedőben van, hiszen már közel sem számít annyira luxuscikknek, mint néhány évtizede. Ez már csak azért is kényelmesebb, hiszen mindenki a saját szokásainak megfelelően használhatja a helyiséget,A szauna tulajdonképpen nem más, mint egy emberek izzadását kiváltó építmény. nem kell másokhoz alkalmazkodni. A szauna építés is az utóbbi években honosodott csak meg nálunk, pedig egy kis odafigyeléssel (pl. a vizes felületek érintésvédelméről való gondoskodás, ill. a minőségi fa alapanyagok beszerzése) könnyedén kialakítható. Azonban a szaunázásnak megvannak a maga szabályai, amelyeket mindenhol érdemes betartani. Kezdőknek nem ajánlott a használata 70-90 °C feletti hőmérsékleten, a szervezetet szép lassan kell szoktatni az egyre magasabb hőhöz, de azt is csak addig, ameddig jólesik. Általában több szinten vannak kialakítva padok: az alacsonyabb padokon alacsonyabb a hőmérséklet, míg magasan melegebb van, így érdemes először lentre ülni, majd ha úgy érezzük, mehetünk egyre feljebb. Az élményt kellemesebbé tehetjük, ha a kövekre locsolandó vízbe illóolajat csepegtetünk (például eukaliptusz, fenyő, stb. illatú olajt).

A szaunák fajtái – melyik miért jó?

Több típusa ismert. Az infraszauna esetében kályha (elektromos vagy fa kályha) helyett infrasugarakkal történik a helyiség felmelegítése. Miután a sugarak áthatoltak a testünkön, belülről kifelé felmelegíti azt, és a felesleges, káros anyagok a verítékkel együtt távoznak szervezetünkből. A normál szaunától eltérően az infraszauna esetében alacsonyabb hőmérsékletről beszélhetünk, így valamivel jobban esik a bent lét. Ugyanakkor több kalóriát éget el egységnyi idő alatt, így az alakot is jobban formálja, valamint bőrtisztító hatása is látványosabb. Válogathatunk álló és fekvő infraszaunák, infrakabinok közül. Budapesten főleg infraszaunákkal találkozhatunk. Van a szaunáknak mobil fajtája is. A mobilszaunák előfordulhatnak buszon, vonaton, hajón, teherkocsin is. Fővárosunkban például a Duna-parton vehetjük igénybe egy ilyen busz szolgáltatásait.