Kedvelt kirándulóhely ősszel is Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton. Családok, párok, borkedvelők, természetjárók, gasztronómia iránt érdeklődők találnak színes programokat az őszi tóparton.

Ha Balaton, akkor hal! Halas programokkal, süllőfesztivállal vár minket Szigliget október 23.-tól 25.-ig. Gazdag gyermek programokkal, népzenei koncertekkel készülnek a szervezők. Lesznek vásári komédiák, kézműves kirakodóvásár, sétahajózás és hal áldás. A természet és a túrázás kedvelőinek mindhárom nap vezetett túrák indulnak a környéken és a szigligeti várhoz.

A halászati hagyományok előtt, valamint a garda, azaz a balatoni, népi nevén a látott hal előtt tiszteleg Tihanyban november 13.-a és 15.-e között az immár hagyománynak számító garda fesztivál. A programsorozat a balatoni halászati hagyományok felelevenítésére vállalkozik. Gasztronómiai, szórakoztató családi programok, zene, tánc, játék, kirakodóvásár, nosztalgia hajózás és garda hal sütés várja az idelátogatókat.

Gazdag gyermek programokkal, wellness üdülési csomagokkal várja az őszi, iskolai szünetre érkező családokat számos Balaton-parti szálloda. Kézműves programokkal, vidám játéksarokkal, badacsonyi kirándulással, gyermekpancsolóval és játékszobával kedveskednek a kicsiknek. Nagy érdeklődésre tarthat számot a gyerekek és apukák körében Keszthelyen a Cadillac Múzeum látogatása, vagy a csodálatos Festetics kastély megtekintése. A környéken járva Gyenesdiáson ne hagyjuk ki az Antik Kályha Gyűjtemény megtekintését sem.

Márton-napi programok

Márton-napi programok széles választékával kínál gazdag kikapcsolódást az őszi Balaton-part a gasztronómia szerelmeseinek és a hagyományok tisztelőinek. A Márton-napi libalakoma eredete a római időkre nyúlik vissza. Ilyenkor kóstolták meg az újbort, és lakomát tartottak, hogy a következő évben is jó legyen a termés.

  • Balatonbogláron, a Kentaur Üdülőfaluban november 6.-8. Szent Márton és az újbor tisztelete, újbor kóstolással és Márton-napi libavacsorával
  • Zánkán november 13.-án lampionos felvonulással kezdődik, majd libavacsorás bállal zárul a Márton-napi ünnepség
  • Balatonfüreden, a patinás Astoria Hotelben november 13.a és 15.-e között hagyományőrző libavacsora és újborkóstolás
  • Siófok Fő terén november 13.- 14.-15.-én Márton-napi pálinkafesztiválra kulturális programokkal, libakülönlegességekkel, koncertekkel és természetesen finom gyümölcspárlatokkal készül a város

Hagyományőrző- és felelevenítő gasztronómiai programként említsük meg november 21.-én a Vonyarcvashegyi Disznótoros és Kolbásztöltő versenyt. A hagyományápolás házi pálinkával indul, lesz disznóvágás, pörzsölés, feldolgozás. A reggeli resztelt máj, savanyúság és kenyér. Hurka-és kolbásztöltés, tepertő készítés, rétes és a helyi pincék borai csalogatnak minket a Balaton észak-nyugati partjára ezen a napon.

Tihanyi-félsziget és Badacsony

A Balaton északi partja a kirándulás, túrázás úti célja is lehet. Az egyik nagyon kedvelt, turisták által látogatott helyszín a Tihanyi-félsziget. A Tihanyi Tájvédelmi Körzet hazánk első tájvédelmi körzete ritka növények és állatok élőhelye. A település történelmi jelentősége, hogy I. András király itt építette meg a királyi család temetkezési helyét és fölé a monostort, amelybe bencés szerzeteseket telepített. A Bencés Apátság Tihany leghíresebb látnivalója. Tihany egyébként télen is remek programokkal várja az odalátogatókat.

Badacsony nemcsak finom boraival, de a vulkáni eredetű hegy tetejéről elénk táruló csodás panorámával is várja a vállalkozó kedvű, sportos hegymászókat. A felfele vezető túra alatt részünk lehet az őszi erdő csodálatos színeiben, a friss, erdei levegő pedig üdítően járja át a tüdőnket. Leérkezve pedig helyi pincék zamatos boraival olthatjuk szomjunkat. Balatonfüred ősszel gazdag kulturális programokat kínál Városi múzeum programok, Vitorlás múzeum, kiállítások keretében.

Az őszi programsorozatok lezárása képpen és a téli ünnepkörre való készülés jegyében november utolsó hétvégéjén adventi gyertyagyújtással kezdődik az adventi időszak és a karácsony-várás Szántódon, Zánkán, Vonyarcvashegyen, Keszthelyen, Balatonfüreden és szinte minden Balaton-parti településen, legyen az az északi, vagy déli parton.