Új épületbe, házba, lakásba költözve, hajlamosak lehetünk megfeledkezni néhány formaságról, melyek valójában nagy jelentőséggel bírnak – ilyen az energetikai tanúsítvány.

Mielőtt birtokba vennénk egy ingatlant…

Bizonyára minden huszonéves, kirepülve a családi fészekből, tűkön ülve várja az önállósodás időszakát, hogy végre a maga ura legyen, magáról gondoskodhasson, és az élete nagy kérdéseiben független döntéseket hozhasson. Ehhez az egyik elsőszámú feltétel egy saját otthon megteremtése. Felemelő érzés végre saját lábunkra állni, és általunk diktált szabályok szerint élni. Azonban nemcsak a fiatalok vágyhatnak új lakásra. Számtalan oka lehet annak, hogy valaki új helyre szeretne költözni: lehet szó válás miatti elköltözésről, vagy a jelenlegi hely szűkösségét kiküszöbölve, egy tágasabb tér választásáról. A döntés semmiképp nem könnyű – ami a leginkább meghatározza azt, hogy ki milyen lakást, házat választ, az természetesen az illető anyagi helyzete. Viszont fontos tudni, hogy a kiadások nem csupán az ingatlan és a berendezési tárgyak körére korlátozható – van néhány egyszeri, egyéb kiadás, amit a beköltözést követően érdemes rendezni. Az egyik ilyen kiadás az energetikai tanúsítvány vagy más néven energetikatanúsítvány, e-zöldkártya. Ez az adott épületnek vagy lakásnak egy meghatározott számítási módszerrel kiszámított energetikai teljesítőképességét képes megmutatni.

A tanúsítvány megszerzésének menete

Az energetikai tanúsítvány kiállítása néhány napot vesz igénybe, így nem kell aggódnunk, hogy ha esetleg későn jutott eszünkbe ez a dokumentum, még időtelen időkig kell várakoznunk a kézhez vételig. Az erre szakosodott cégek a nappali órákban telefonon és email-ben garantáltan elérhetők, és akár már aznap megbeszélhetjük velük az eljárás menetét.

Néhány dolgot azonban hasznos megemlíteni, ezek fényében ugyanis mi is nyugodtabb szívvel vágunk neki ennek a feladatnak: a tanúsítvány tíz évre köthető meg legfeljebb, így ennél kevesebb lehet, ám több már nem. A tanúsítvány típusa lehetőleg olyan legyen, amelyet országosan minden hivatalos szerv elfogad. Lakásunk eladásához mindenképpen energia-tanúsítványra, azaz zöldkártyára lesz szükségünk.Tisztázzuk az eljárás lebonyolításának főbb elemeit, legyünk tisztában azzal, mi történik. A legtöbb cég díjtalanul tesz árajánlatot, ami nagyban megkönnyíti a döntést, hiszen így akár több vállalat kínálatát is össze tudjuk hasonlítani, majd kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet. Az időpont-egyeztetést helyszíni szemle követi, ahol tájékoztatást kapunk a továbbiakban elengedhetetlen igazolásokról, dokumentumokról.

Hogy a tanúsítvány megszerzéséhez milyen más dokumentumok szükségesek még? Újonnan épülő és már meglévő ingatlan esetében eltérően rendelkezik a jogszabály. Az egyik legjelentősebb ilyen az engedélyezési dokumentum, ezt kiegészítheti még az alaprajz, a metszetek, a műszaki leírás és az épület energetikai számítása. Ha ez megvan, el kell készíteni a hivatalos megrendelést, és az aláírást illetve fizetést követő néhány munkanapon belül postai úton kapjuk meg tanúsítványunkat.

Az energetikai besorolás jelentősége

Nem szabad megfeledkeznünk az energetikai besorolásról sem. A tanúsító dokumentáció minden esetben tartalmazza az adott ingatlan besorolását, mely megmutatja, hogy az adott épület milyen energiafogyasztást produkál egy referenciaépülettel szemben. Létezik egy betűvel jelölt skála, amely „A”-tól „I”-ig terjed, ahol „A” a legkedvezőbb és „I” a legkedvezőtlenebb. Más szóval ez egy értékelési rendszer a fokozottan energiatakarékos, a jó, illetve rossz, gyenge, az átlagosnál jóval több energiát fogyasztó háztartások között.