Csapatépítő tréninget tervezünk a munkatársaknak egy hosszúhétvégén? A programok megszervezése a legkomplikáltabb – az utasszállítást bízza egy tapasztalt sofőrökre!

Buszkölcsönzés – egy ideális megoldás utazni vágyó csoportoknak

Rengeteg olyan esemény adódik családi életünk, iskolás éveink, illetve munkánk során, amikor több embert kell elszállítatni egy viszonylag távoli helyre. Ilyenkor – főleg a nagy létszámú csoportok esetében – már nem mindig éri meg azt a megoldást választani, hogy néhányan magukra vállalják a sofőr szerepét, és saját járművűket felhasználva az utaztatásra, vezetik el a többieket a kiválasztott úticél felé, az útiköltségre pedig mindenki összedobja a pénzt.

Magánéletünkben ugyan ez kevésbé jellemző – kivéve, ha hatalmas családunk van, és valóban csak így lehet megoldani például egy külföldi üdülést -, inkább munkahelyi események alkalmával veszik igénybe az emberek a buszbérlés lehetőségét. Sokkal elterjedt, hogy munkahelyi rendezvények, több napos kirándulások, céges tréningek alkalmával bérelnek fel a vállalatok nagyszámú (15-20 fő már soknak számít) ember szállítására alkalmas eszközt és sofőrt.

Természetesen tőlünk függ, milyen típusú buszt szeretnénk kibérelni. Rendelhetünk autóbuszt, kisbuszt, mikrobuszt. Itt nem csupán kényelmi szempontok dominálnak. Bérelt busszal nem csak kirándulhatunk, munkába is járhatunk vele.Gazdaságosabban jövünk egy ilyen jellegű kölcsönzésből, hogyha az utaztatni kívánt csapatban résztvevők számához mérten választunk járművet. De például multinacionális cégek rendre őrzik a hagyományt, hogy kisbuszokat bérelnek fel a vidéken, vagy az adott munkahelytől több településnyi távolságra élők számára – így nem kell költeniük az ő tömegközlekedési bérletükre, a dolgozók pedig örülhetnek, mert mindennap ugyanabban az időpontban rendelkezésükre áll egy busz, ahol mindig van férőhelyük, és időben odaérhetnek munkahelyükre.

A buszbérlés ára

Amikor buszbérléssel foglalkozó vállalatokat vizsgálunk az interneten, mindenképp nézzük meg maguknak a járművek tulajdonságait: hogy hány fő számára biztosít ülőhelyet, milyen régi a jármű, mennyire felel meg a biztonsági követelményeknek, milyen az utastér, a berendezés minősége, szolgál-e bármiféle extrákkal. Ha ezek alapján kiválasztottuk az igényeinknek megfelelőt, vegyük fel a kapcsolatot a vállalattal, és kérjünk tőlük árajánlatot.

A bérlés ára többnyire „csomagár”, azaz egy adott utazás adott időtartamra számítva járművenként fix: vagyis akkor járunk el a legjobban, ha lehetőség szerint az összes ülőhelyre tudunk ültetni valakit, magyarán ha meg tudjuk tölteni a buszt. Így ugyanis csak minimális kiadás jut egy-egy főre, ha viszont foghíjasan sikerül berendeznünk a buszt, logikusan mindenkinek több pénzt kell beleadnia. Van azonban az áraknak egy másik kalkulálási módja: kilométerenként vagy óránként is meg lehet beszélni bizonyos pénzösszeget, amit a legvégén összesítenek, ezt tehát ekkor kell kifizetni. Mindent azonban nem lehet a végére hagyni – előleggel mindig kell számolni. Az előleg általában fizethető készpénzben és utalással is, mértéke vállalatonként eltérő, de általában 50-80% közötti értéket írnak elő.

A dilemma: sofőrrel vagy anélkül?

Busz-, kisbusz-bérlés történhet sofőrrel, de kikölcsönözhetjük csak a járművet is. Persze előbbi valamivel többe kerül, ám ne feledjük el: amíg a mi kezünkben van a kormány, addig a felelősség is a miénk. Ha bármilyen kisebb-nagyobb kár éri az általunk vezetett buszt (még akkor is, ha nem a mi hibánkból történt), annak mi isszuk meg a levét.