Talán ismerős az érzés, ahogyan a határidős munkánk nyomasztó terhétől épphogy megszabadulva megkönnyebbülten lapozunk a naptárunkban, és a következő héthez érve váratlanul valamelyik szerettünk közelgő születésnapjának elfeledett dátuma köszön vissza ránk. „Mit is vegyek neki?” – jajdul fel e hírre a fejünkben a kérdés, hiszen manapság minden ünnepnek, legyen az születés-, névnap, vagy más, arra érdemes évforduló, elengedhetetlen kelléke a színes papírba csomagolt meglepetés, amit leginkább kétféle mércével mérhetünk: egyrészt annak anyagi értékével, másrészt az ötletességével.

Webshopok: ajándék ötletek után kutatva

Talán legtöbbünk ennek a két koordinátának a mentén haladva igyekszik végiggondolni az aktuális szülinapi lajstromot, számba véve az elmúlt évek felejthetetlen ajándékait is, hogy még véletlenül se legyen „még egy szamovár”. Mert idén szeretnénk valami igazán különleges meglepetéssel előrukkolni! De honnan vegyük ehhez az ötletet..?

A XXI. század embereként szinte elképzelhetetlen, hogy ajándék után kutatva ne valamelyik webshop aktuális kínálatát böngésszük végig először. Ha időnkből és energiánkból többre nem futja, valószínűleg egy leadott online-rendeléssel a kis híján elfeledett ünnep miatt érzett lelkiismeret furdalásunk hamar elcsitul. Viszont ha a rutinizálódott ajándék-beszerzési őrület előtt először inkább felidézzük szerettünk életét, kedvteléseit, és a leginkább meghatározó vonásait, akkor nagy valószínűséggel egy netes rapid megoldás helyett valami sokkal egyedibbel is előrukkolhatunk. Ebben a webáruházban jó ötleteket találtunk születésnapra. Meglehet, a kínálat leginkább fociszurkolóknak lesz kecsgtető, mert innen bármelyik foci fan szivesen válogatna egy szurkolói ajándékot kedvenc csapata logójával.

Az ötletelés azonban túl azon, hogy a napi robotban elfásult kreativitásunk legjobb ajzószere, fárasztó egy művelet, hisz a kitalálást a tulajdonképpeni megvalósítás fázisa követi, aminek apropóján majd éjszakákat töltünk el a legnagyobb titokban azzal, hogy életünk főművét összeeszkábáljuk - és bármennyire is igyekszünk másnap topon lenni, aki egyszer már próbálkozott ilyesmivel, legközelebb óva inti saját magát.

Élményt ajándékba?

Hol és miben lehetne tehát megtalálni az igényes, de mégis tartalmas ajándék ismérveit? Vajon van-e olyasmi, ami a másiknak felejthetetlenebb élményt jelent bármilyen tárgynál? Van-e értékesebb például az időnknél, amit a másikra szánunk? Van-e különlegesebb egy olyan ajándéknál, amivel magának az ünnepeltnek az (ünnepelt) életét gazdagítjuk? Vetélkedhet-e bármelyik webshop kínálata mondjuk egy úttal, amivel egy új, még ismeretlen tájra kalauzoljuk el szerettünket, eltöltve vele egy hosszú hétvégét, vagy egy fantasztikus nyaralást? Van-e annál egyedibb ajándék, mint egy előre eltervezett és elrendezett, személyre szabott közös utazás? És van-e értékesebb a figyelmünknél és az időnknél, amit ez alatt neki szentelünk?

Természetesen a vélemények, mint mindig, ebben is lehetnek teljesen eltérőek. Hiszen miért ne lehetne valaki számára egy interneten megrendelt csecsebecsének, kütyünek nagyobb értéke, mint egy szülinapi repülőjegynek, nyaralásnak, kalandtúrának, wellness belépőnek?

Mindez csupán egy gondolat, hogy vajon érdemes-e leállnunk az első könnyen beszerezhető tárgynál, ha némileg több energia-befektetéssel ennél jóval egyedibb, különlegesebb, és értékállóbb ötlettel is előállhatunk. És ehhez nem kell több, semmint egy kicsivel tovább gondoljuk a lehetőségeinket, és készen álljunk arra, hogy a masnit a nyakunkba, a gyertyákat meg a kobakunkra tegyük - avagy hogy akit szeretünk, azt elsősorban a saját magunk jelenlétével ajándékozzuk meg.