Közeleg a ballagási időszak, és még nincs meglepetés tippünk egy kedves ismerősünk számára? Cikkünkből kiderül, mely örökzöld ajándék ötletek léteznek kimondottan ballagóknak!

Egy korszak vége: a ballagás

Az április végét és a ballagást általában mindenki izgatottan várja. A végzős középiskolások, gimnazisták azért, mert lezárnak vele egy korszakot, az utolsó tanévvel véget érnek gyermekéveik – átvitt értelemben ezután veszi kezdetét nagybetűs felnőttkoruk. A család, barátok, hozzátartozók pedig részt vesznek ebben a ceremóniában, együtt búcsúztatják el a ballagóval az iskoláját, és készítik fel lelkiekben az előttük álló érettségi időszakra, az életük egyik nagy megmérettetésére.

A ballagásra rendszerint az osztályok már az eseményt megelőző napokban is készülnek, hogy ott és akkor már minden zökkenőmentesen menjen. Többször elgyakorolják a felállást, hogy ki kivel legyen párban, mikor kell kiállniuk a mikrofonhoz azoknak, akik beszédet mondanak, Ballagásra közeli rokonként legtöbbször valamilyen értékesebb tárgyat: órát, ékszert szokás ajándékozni.és hogy mikor indulhatnak el az iskola épületét megkerülni, illetve hogy közben milyen dalokat fognak énekelni, milyen sorrendben. Ha ezt egy héten át mindennap egyszer elpróbálják, már nem lehet gond - így egy kis odafigyeléssel elejét lehet venni az esetleges malőröknek.

A nagy napon a késő délutáni órákban szokott sor kerülni az ünnepélyre, hogy akik napközben dolgoznak, azok is jelen tudjanak lenni. Aznap délelőtt pedig rendhagyó módon szokták tartani az osztályok a bolond ballagást. Ekkor mókás ruhákba öltözve, a lányok színes sminkkel, hajjal, egyéb iskolában cseppet sem szokványos kiegészítőkkel felvértezve járják az épületet a ballagási dalokat skandálva. Ez egy jó alkalom arra is, hogy az egyes osztályok tematikus összeöltözést szervezzenek, és a szünetekben akár kisebb előadásokat, jeleneteket is tarthatnak.

Később azonban eljön az ideje a valódi ballagásnak is. Ez már egy kevésbé vicces része a napnak, és ki jobban, ki pedig kevésbé mutatja ki, de valamilyen formában mindenki meghatódik. Hallva a beszédeket, maguk is visszaemlékeznek az együtt töltött idők gondtalanságára, és tudatosul bennük, hogy hamarosan már csak emlék lesz ez a néhány közös év.

A végzősök beszéde és az ajándékozás

Éppen emiatt, a ballagási búcsúbeszédnek fontos szerepe lesz az ünnepély során. Nem mindegy, hogy ki tartja – mondhatja az osztályfőnök vagy valamelyik diák, aki a leginkább otthon van retorikában. Fontos, hogy itt ne külsős személyt kérjünk fel a szónoklásra, hiszen a legnagyobb átérzéssel csak az tud az adott osztályról beszélni, aki a része volt. A személyes mondanivalón túl még tartalmazhat a beszéd kifejezetten ballagási verseket, idézeteket, örökérvényű gondolatokat híres szerzőktől.

A ballagási műsort követően a megjelent vendégek átadhatják ajándékaikat a ballagó diákoknak. Talán ez a rész a legnehezebb a hozzátartozók , barátok számára, hiszen egy nagy eseményről van szó, de sokszor nem olyan egyértelmű kiválasztani a tökéletes meglepetést, mint például egy születésnapon. Az utóbbi években népszerű ajándék volt a virágcsokor, szalaggal átkötve, ékszer, bögre, lányoknak vicces ballagási ajándék lehet még a plüssfigura, stb. Ezek kísérője szokott lenni egy szép képeslap, benne egy személyre szóló üzenettel, melyben gratulálnak az elért eredményekhez, valamint sok sikert kívánnak a jövőre nézve.